hello world!
Udgivet: 20. maj 2021

'Soldat for en weekend' blev en stor oplevelse

Vi 9 rekrutterne i princippet fik jo brevet fra værnepligten, at vi bliver automatisk afvist pga. mangel på hørelse + andre årsager.

Derfor fik vi arrangeret en SOLDAT FOR EN WEEKEND, hvor vi kunne prøve at være en soldat for en weekend som en rekrut, som skulle trænes op til at blive en soldat.

Weekenden varede i 28 timer fra start til slut.

Kæææææft det var et virkelig sportsligt arrangement, hvor vi blev kommanderet af Herre Instruktør Lars. Vi skulle nemlig sige "TAK HERRE INSTRUKTØR" til ham, hver gang han kommanderer os.

Vi startede arrangement med lidt rodet, uorden hist og pist, derfor fik vi 10 armbøjning + "TAK HERRE INSTRUKTØR".

Derefter fik vi en pose over vores hoved og ført væk til et eller andet hus, hvor vi blev fortalt om diverse regler og hvordan det skal være. "TAK HERRE INSTRUKTØR"

Derefter skulle vi sminkes som en rigtig soldat. Og så derefter skulle vi medbringe vores buddy (læs; en tung træstamme) - hvor vi skulle fragte den 2 lange km gennem lettere hårdt terræn i blandet hastighedstempo, hvor der skal løbes, når der er vandret og ned ad bakke - og der skal gås når det er op ad bakke. "TAK HERRE INSTRUKTØR"

Vi kom så frem til et sted som er et spejderhus, hvor vi fik indkvartere vores tasker og senge, opfylde vores drikkedunke (vi fik tildelt vores soldat-drikkedunke, som SKAL medbringes overalt og hænges på vores tildelt soldat-bælt; "TAK HERRE INSTRUKTØR".), og hvile.

Angående hviletid ved vi rekrutterne nemlig ikke hvornår det slutter. Så her gælder det at ha alt klar og orden og at nyde hvilen mens.

Det første aktivitet; FUT - vi var i princippet ude på en lang ikke-tidsbestemt forhindringsbane, som vi alle individuelt skulle hjælpes ad for at kunne komme igennem. "Forhindringsbanen" startede sådan at vi løb to og to som en løbsmarch, der førte os ind til en hårdt, skråt og blødt terræn langs strand inkl. at sjoppe over vandet for at kunne komme over den anden side af en nedfaldet træ ( = våd sko), derefter skulle vi op ad en meget skråt bakke, hvor vi IKKE kan komme op uden en reb, derefter skulle vi løbe igen - og mødte diverse små forhindringer, som vi hjælpes ad at komme igennem. Sådan en god første træningspasset.

Vi var faktisk allerede umættet og kunne mærke nogle musklerne i vores kroppe at der var allerede mælkesyre til. Vi ad og til så på hinanden og tænkte: "Hvad fanden var det vi meldte os til??"

Da "forhindringsbanen" var overstået, kom vi tilbage til spejderhuset i rask march, hvor vi mødte vores syn med en lækkert udbud af frokost og drikkevarerne - pludseligt kunne vi godt huske hvorfor vi meldte os til dette her.

Igen skulle vi huske at vi ikke aner hvor længe pausen varer, så her gælder det at tømme mavesækken og fylde den op igen samt at vande drikkedunken og hvile kroppen, mens tiden varer.

"GIV AGT" siges der pludselig, og det betyder så at man skal stå i militær række [find gerne den rette ord, hvis du kender det]. Hvor det betød at den forreste række skal bestå af 5 rekrutter med en armslængde afstand mellem hinanden og 4 rekrutter på bagerste række med en armslængde afstand mellem hinanden og mellem rækkerne.

Man skal stå sådan at man står med nedstrakt arm og samlet fødderne og rakt ryggen med hoved lidt spidst opad med øjenkontakt til Herre Instruktør.

Derefter sagde Herre Instruktør "RØR", her SKAL vi sætte vores venstre ben længere ud, sådan at man står med benene lidt spredt fra hinanden, ca. forarm-længde afstand - samt hænderne sammen om bag i midten på ryggen.

Her fik vi instrueret om vores anden aktivitet; Tillid/selvtillid - her er så en rigtig forhindringsbane, hvor vi alle skal samarbejde at komme igennem forhindringsbane som et hold med en sprængstofskasse, som skal overbringes forsigtigt. Kassen SKAL med over, når vi skal over - med under når vi skal under.

Her er så en tidsbestemt forhindringsbane, og da vi fik forstået hvad det gik ud på (vi kender engang ikke hvordan banen var, vi bliver guidet undervejs) sagde vi "TAK HERRE INSTRUKSTØR".

Her skulle vi kravle under, kravle over, løbe langs smal strand, sjoppe over vandet, op ad glat og våd bakke, liste over og uden at røre "infrarødlys" snore (her fik vi vide at hvis bare én rekrut rører snoren, skal det hele tages forfra - "TAK HERRE INSTRUKSTØR"), gå over en meget smal bro, grave sandet væk for at kunne komme under de "nedfaldne" træstammer på stranden og så kravle gennem en lang "tunnel" på en overflod.

Det var udmattet, men sjov! Tiden viste sig så at det tog 19 min og 49 sek.

Vi fik så lov at prøve banen en gang til, nu da vi kender banen og vi aftalte dermed at vi opdeles i to grupper; den ene gruppe på 6 skulle hjælpes ad at føre kassen frem og sikkert og det andet hold skulle skynde sig frem til det opgravning sted, hvor de skulle grave sandet væk for at kunne komme under. Og sandlaget på stranden var sådan; de første 10 cm var vådt sand og resten var ler.

Jeg kan sige dig, LERET VAR FANDME TUNGT OG HÅRDT.

Da den anden tur blev overstået, var vi rekrutterne helt vildt beskidt med sand hist og pist og meget udmattet med positivt smil. Tiden; 12 min og 39 sek.

Vi fejrede fandme - vi blev rost - "TAK HERRE INSTRUKSTØR".

Her fik vi vide at vi fik pause. "TAK HERRE INSTRUKSTØR".

En mindre gruppe, som gik lidt for langsomt hen til spejderhuset for at genopfriske forsyningerne ift. den større gruppe, fik beordret af Herre Instruktør, at vi fik belønning, nøøøøj det var lækkert; "I skal rydde op alt det I har leget med" .... stille var det fra den mindre gruppe "Skal I have mere belønning?" "NEJ TAK HERRE INSTRUKSTØR".

En dejlig længere solrig pause blev afbrudt af "GIV AGT" og "RØR". Uheldigvis var en af rekrutterne ikke helt klar, rekrutten skulle lige sætte drikkedunken rigtigt på plads.

Herre Instruktør kunne godt se at han ikke var klar og kom med en ekstra belønning til OS ALLE; 15 armbøjninger.

Her fik vi vide om den tredje aktivitet; Det Store Øvelse - her skulle vi bygge en tømmerflåde bestået af 2 kanoer og flere træstammerne. Vi skulle også bygge en menneskelig båre, for Det Store Øvelse handlede om at vi skulle sejle hen til et ”alsidigt” sted (læs; et fjendtligt sted fyldt af fjenderne) og redde vores F16-pilot, som har styrtet ned og er i livsfarlig situation.

Vi fik engang den militært-bygget tømmerflåde, og to kanoer til, ud på vandet og sejlede ca. 4 km i raskt tempo, her skulle den tømmerflåde gruppe padle efter den anden kano, som har et kort over hvor piloten er. Her skulle vi nemlig selv finde vej.

Da vi fandt en bro at borde på, fik vi båre ud og op ad bakke - og skyndte os hen til piloten ved hjælp af kortet og vores mange øjne. Vi fandt piloten til sidst. Og her skulle vi så bære piloten tilbage til vores militært-bygget tømmerflåde og ad den samme vej tilbage (vej er ikke bare en vej, vi er på et fjendtligt område - dvs. at vi skal gå ad en dårligere, hårdere og jungle terræn for at holde os skjulet fra fjenderne - vand-terrænet var heldigvis dejlig stille og rolig). Det Store Øvelse tog ca. 3 timer i alt, ja vi blev virkelig udmattet, men kæft vi havde det sjovt. Her krævede det også at vi skulle lede os frem, sikkert og i hel. Og det gjorde vi.

Vi kom hjem virkelig udmattet, mælkesyret og lidt FOR trætte i mødet med en lækkert udvalg af aftensmad.

En dejlig lang pause.

"GIV AGT" og "RØR" blev der kaldt efterfulgt med en "FØLG MIG". Her løb vi ned til et bål sted, hvor der er masser af småkager, kager, drikkevare frit fremme. Dejligt jo! Her fik vi reflekteret over om vores dag sammen, syn fra rekrutterne, syn fra instruktørerne samt vores forventningerne mod deres.

Her fik vi også diverse bål-historierne kastet over bål og snakket om det. Det var ca. to timers hygge til selve tolkene blev chokeret at der blev kaldt; "GIV AGT" - selv flere af rekrutterne havde drikkevaren og kager i hånd og i mund, i det ordren blev kaldt. ALT blev smidt væk og løbet direkte til for at stå i rækken.

Her fik vi en aftens aktivitet; en aften FUT. Flere af os kiggede på hinanden; "skal vi virkelig nu ud og løbe med al de desserterne i vores mavesæk, fuck man". Men ingen klager. Vi alle løb, stoppede op og lavede armbøjningerne, løb, mavebøjninger, løb, armbøjninger med benene op på en sten, løb, mavebøjninger på en dårligere terræn, løb, pull-ups, løb, pull-ups og så skulle vi løbe hjem.

Flere af os begyndte for alvor at ikke kunne følge med, for der var for meget mad i maven. Men heldigvis varede løbet "kun" 3 km!

Løbet var rundt om det halvøen ude i Kolding fjord, hvor vi selv boede. En smuk løbetur med lidt for meget mad i mavesæk.

Så fik vi lov at slappe af indtil vi troede at vi skulle sove; "GIV AGT" - what the fuck, vi skyndte os at klæde os korrekt på og stå på rækken - desværre til et par belønning: "RØR".

Til vores 5. og dagens sidste aktivitet; Natteøvelse - kl. var 22:20.

Natteøvelse var i princippet en orienteringsløb med pandelys om natten. Øvelsen var sådan at to grupperne var opdelt og er sat i konkurrence mod hinanden.

Gruppen skal bestå af løbere og officerer. Officerer har de detaljeret kort, hvor hver enkelt poster ligger og det med officerer skal blives i kommandocentralen. Løbere løbes så ud med et dårligere kort, hvor der ikke vises posterne på kortet, det er bare et simpel kort med et par veje ind og ud fra spejderhuset.

Her skulle officerer jo instrueres deres løbere for at kunne opfange posterne for at optjene points. Den mest optjente points får belønning, som vides først næste dag.

Natteøvelse køres kun på en time fra kl. 22:30 til 23:30. Hvert et overskredet minut straffes med en points til den gruppe, som har løbere ude på bane og ikke returneret.

Heldigvis kom løbere tilbage til kommandocentralen inden tiden løb ud.

"Godnat og sov godt" lød det fra Herre instruktør.

"TAK HERRE INSTRUKTØR".

Kl. 8 på slaget: "GIV AGT" - vi alle var sådan meget ømme, trætte og døve. Men vi var alligevel flittig at komme til tiden uden noget form af belønning. Her skulle vi hejse flaget og synge morgensang i koret:

"I ØSTEN STIGER SOLEN OP,
DEN SPREDER GULD PÅ SKY,
GÅR OVER HAV OG BJERGETOP,
GÅR OVER LAND OG BY."

Derefter fik vi alle adgang til morgenmad med en god påmindelse til at der ikke anes hvornår den næste aktivitet starter. "TAK HERRE INSTRUKTØR"

"GIV AGT", "RØR", "FØLG MIG" - vi løb over til et "udendørs træningscenter" - hvor vi fik så fortalt at vi er på syvende aktivitet; mentalt FUT - her handler det så om at kunne demontere et sprængstof, som står ude i midten på en cirkel, som har radius på 5 meter, som er i farezone, som vi ikke må røre eller gå på. Vi fik tildelt vores værktøj til det; klatringsnorene og et par sammenbundet cykelslange.

BEMÆRK; Sprængstoffet består af en hårdplastik og tre stk golfbolde på toppen. Så vi ikke taler om et rigtigt sprængstof.

Vi fik tre forsøg og mislykkede de to første forsøg, hvor vi lykkedes til sidst med den sidste forsøg. Stort ros til alle rekrutterne med deres kreative tilgang og motivation.

Derefter løb vi over til et kæmpetræ på ca. 35 meter høj, som vi skulle kravle op og dytte i hornet og derefter rappellere ned.

Så fik vi vores pause og der blev tildelt helt dansk militær mad. Alt mad i dåse. Men vi spiste dem flittigt, for vi ikke aner hvad der kom efter det.

"GIV AGT" og "RØR". Her fik vi så vide, at vi skulle gøre spejderstedet rent, før vi forlader stedet - vi havde ca. halv time på os. Så der var godt tempo og samarbejde over det. "TAK HERRE INSTRUKTØR".

"GIV AGT" og "RØR". Vi fik så vide at det tabte hold fra Natteøvelse fik en god belønning; det er nemlig at få en gummibåd, hvor al deres taskerne skal i - og så skulle holdet bære den gennem et hårdt, smalt terræn til parkeringspladsen, hvor vi mødtes for første gang - for at tage afsked.

Turen varede ca. 5 km, og vi havde kun 50 min på os. Så der var rask tempo med gummibåd på vores skulder, over hoved og ned ved hofte hver gang der er brug for det for at kunne komme forbi forhindringerne.

Vi var udmattet, især det belønnet hold. Men kæft vi var virkelig glad for at vi tilmeldte os! Det var en vildt fed weekend med tegnsprogstolkene tilgængeligt 24/7! Flere af os ville prøve igen i en længere, hårdere og federe rekruttid næste gang.

Det håber vi!

Vi alle takkede af og sagde hej hej og "TAK HERRE INSTRUKTØR".

 

Herre Instruktør skrev efterfølgende til os om SOLDAT FOR EN WEEKEND med os:

"Som instruktører var vi meget spændte på weekenden, da det var vores første opgave med hørehæmmede. Kunne de nu løse de opgaver som vi stiller til normalt hørende?

Vi blev vildt overrasket over deltagernes positive tilgang til opgaverne hele weekenden. Uanset om de var trætte og våde eller om det var om natten, så var de 100% fokuseret og gik til opgaverne med et positivt mindset.

Vi har sjældent mødt en gruppe unge mennesker der var så energiske og med en stor kreativ tilgang til opgaveløsningen.

Vi var ikke interesseret i hvem der var stærkest, hurtigst eller mest udholdende. Vores formål var at bringe deltagernes individuelle styrker i spil og gjorde holdet stærkere. Styrke fællesskabet. Og det lykkedes til fulde.

Super gode unge mennesker at være sammen med. Vi er dybt imponeret over deres energi og gejst og ikke mindst deres ualmindelige gode omsorg for hinanden. Det er sjældent set. Stort skulderklap til Jer alle – og med håbet om et gensyn."

 

Jeg, Daniel Ovesen projektleder også en deltager, satte mig i min kære volvo og fandt frem en cola og åbnede den og slugte et par tår og tænkte; "kæft jeg er nu glad for jeg er døv. Men jeg siger fandme også ja tak til næste arrangement som her".

"TAK HERRE INSTRUKTØR".

Powered by
info@globensport.dk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram